Zoekmachineoptimalisatie

(Engels: search engine optimization of SEO) is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden, trefwoordcombinatie(s) casu quo zoekterm(en).

Aangezien een vermelding in die organische resultaten gratis is, vormen deze zoekresultaten een interessant alternatief voor zoekmachineadverteren.


Hoe optimaliseren

In het algemeen geldt dat zoekmachineoptimalisatie een drietal analysegebieden beslaat:

 • Optimalisatie van OnPage - / OnSite factoren (de structuur, inhoud en techniek op een website)
 • Maximalisatie van externe backlinks (ook wel link building genoemd)
 • Trefwoordanalyse (het ontdekken van interessante trefwoorden, het bepalen van het zoekvolume op die trefwoorden en het analyseren van de hoeveelheid, kwaliteit en autoriteit van concurrerende pagina's voor die trefwoorden).
Over het algemeen kun je zeggen dat de beste optimalisatie voor een website het leveren van kwalitatief hoogstaande inhoud (zgn. "content") is in combinatie met een gedegen structuur.
Zoekmachines gaan namelijk op zoek naar de beste inhoud voor de gebruikers van de zoekmachine, en een goede inhoud is daarom een noodzaak. Vaak wordt er rekening gehouden met keyword dichtheid, de title tag en het juiste gebruik van headers.
Door juiste (X)HTML te gebruiken wordt er gewicht toegekend aan tekst.
Zo weegt tekst tussen <h1> tags binnen websites zwaarder dan tekst tussen paragraph - <p> - tags.

Veel bedrijven geven soms veel geld uit aan reclame, maar besteden te weinig werk aan de inhoud van hun website.

Wie goed gevonden wil worden op bepaalde producten zal in de eerste plaats er zoveel mogelijk over moeten vertellen en ervoor zorgen dat deze informatie goed geïndexeerd kan worden.

Daarnaast is het ook van belang om de website op een juiste manier op te bouwen en een goede titel te gebruiken.
De meta description tag wordt door zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing overgenomen.
Deze metatag is zichtbaar in de lijst van resultaten.
Door een betere omschrijving te maken per pagina (description) zal iemand uw vermelding eerder aanklikken. Op die manier heeft u dus invloed op de 'CTR'.
Google heeft eind 2008 een 'SEO starter Guide' gepubliceerd.
Hier staat duidelijk omschreven hoe Google over de meeste belangrijke zaken rond zoekmachine optimalisatie denkt en worden de aanbevelingen - do's and dont's van SEO - genoemd.

Naast de door Google genoemde SEO-richtlijnen (allemaal door Google geoorloofde technieken die het predicaat "White hat SEO" hebben meegekregen) proberen sommige websites de zoekresultaten van zoekmachines in hun voordeel te beïnvloeden door gebruik te maken van ongeoorloofde methoden.
Het gebruik van dergelijke methoden wordt in de volksmond aangeduid als "Black hat SEO".
Een bekende truc is het plaatsen van trefwoorden in dezelfde kleur als de achtergrondkleur van de website zodat websitegebruikers die trefwoorden niet zien maar webcrawlers wel.
Deze trucjes werken soms voor een korte periode, totdat ze veel gebruikt worden.
Dan verzinnen de makers van zoekmachines methodes om dit soort ongewenste optimalisatiemethoden tegen te gaan.

Tegenwoordig treden makers van zoekmachines hard op tegen zulke ongewenste trucjes, waarbij websites zelfs uit de index van de zoekmachine verwijderd kunnen worden. Zo werd de Duitse website van BMW 30 dagen volledig uit de zoekindex verwijderd, omdat ze een landingspagina met alleen maar keywords maakten voor zoekmachines, terwijl "echte" bezoekers werden omgeleid d.m.v. Javascript.
Ook Nederland kent zijn eigen SEO drama's. Zo werd in 2006 een bekend dagblad tijdelijk verbannen, en viel na heftige discussies op Googles Forum voor Webmasters en diverse SEO blogs een Black hat SEO-bedrijf (samen met z'n klanten!) uit de rankings.

Enkele "OnPage White hat" SEO-mogelijkheden

 • Gebruik van trefwoorden in de url en domeinnaam
 • Gebruik van trefwoorden in de titel van een pagina (iedere unieke pagina een eigen unieke titel)
 • Gebruik van trefwoorden in heading tags (<h1> , <h2> , <h3>)
 • Gebruik van trefwoorden in de paginanaam van een URL
 • Geen dynamic page parameters in een URL
 • Beperkte paddiepte in een URL, bij voorkeur maximaal 3 folders diep
 • Gebruik van trefwoorden in de "ALT"-tag van afbeeldingen
 • Gebruik van trefwoorden in de body text van een pagina
 • Gebruik van trefwoorden in de ankerteksten van (interne) hyperlinks
 • Gebruik van een sitemap
Search-Rankingfactoren

Het is tot op vandaag grotendeels onduidelijk hoe zoekmachines zoals Google precies hun zoekresultatenvolgorde (SERP) bepalen.
Wel is duidelijk dat dit (in elk geval grotendeels) geautomatiseerd gebeurt met behulp van search ranking factors, waarbij aan elke search ranking factor een numeriek gewicht wordt toegekend.
Google woordvoerder Matt Cutts heeft in diverse uitlatingen melding gemaakt dat Google meer dan 200 search ranking factors hanteert. Door diverse SEO professionals is een poging ondernomen om al die search ranking factors te ordenen naar importantie (door een verwacht gewicht aan elke veronderstelde factor toe te kennen) om zodoende een hoger niveau zoekmachine optimalisatie te kunnen leveren.

PageRank

PageRank is een van de weinige search ranking factors die met absolute zekerheid kan worden verondersteld een belangrijke rol van betekenis (maar zeker niet de enige) te spelen bij het ordenen van zoekresultaten binnen Google. In 1998 werd het oorspronkelijke PageRank algoritme van Google aan de wereld gepresenteerd, toen nog onder de vlag van Stanford University alwaar de Google oprichters Lawrence Page en Sergey Brin op dat moment werkten aan hun zoekmachine.

Hoe kunnen wij u helpen?

Accountnet Internet Media kan in uw website gebruik maken van de eerder genoemde legale methoden om uw website op een zo hoog mogelijke plaats binnen Google (en vele andere zoekmachines) te laten verschijnen.
Over het algemeen is dat eenvoudiger te realiseren bij een nieuw te ontwerpen website, dan bij een reeds bestaande.

Als u verdere interesse heeft om ons in te schakelen voor een betere positie van uw website binnen de zoekmachines, neem dan even contact op voor een vrijblijvend advies.

Accountnet Internet Media SL
Avenida País Valencia 48-50
03580 Alfaz del Pi  -  Alicante
Spanje
Tel: 965887840
E-mail: info@accountnetimedia.com